speculaas brood

speculaas brood

Soms moet je even creatief denken om iets lekkers te maken! En met de decembermaand in het vooruitzicht en dat koude weer al, ben ik gek op de geur van speculaas in huis. Vandaar het recept van speculaas brood! Niet moeilijk om te maken en geloof me…… het is zo op!!

speculaas brood

ingredienten;
250 gr speltbloem
250 gr speltmeel
10 gr zout
7 gr droge gist
40 gr honing
340 gr lauwwarm water

vulling;
suiker (naar keuze)
speculaaskruiden
amandelschaafsel
roomboter
hoe maak je het?

Doe al de ingrediënten in een grote mengkom. Kneed dan goed het deeg tot een mooie soepele deegbal. Lekker lang kneden betekend lekker goed rijzen. met de keukenmachine kan natuurlijk ook!
Zet dan de kom met de deegbal op een warmere plek met een licht vochtige theedoek erop en laat minimaal 2 uur rijzen.

2 uur later…….

De deegbal is lekker groot geworden! stort het deeg op het aanrecht en druk al het lucht eruit. rol met een deeg rol hem mooi uit tot een hele grote rechthoekige lap.
zet de oven op 200 graden.
Smeer er naar wens de roomboter op zodat alles bedekt is, en strooi nu de speculaaskruiden en suiker over de boter heen. blender nu de kruidnoten kort in de blender en strooi dit ook over de deegplak. als laatste wat amandelschaafsel.

Rol het deeg nu op tot een rol en snij in plakken. Doe het bakpapier in de bakblik en schik hier de plakken. schik ze dicht tegen elkaar aan. bestrooi het geheel nog met wat met speculaaskruiden en amandelschaafsel.

bak nu af in 20-25  min ( kijk af en toe of het niet te snel gaat )

ook lekker met amandelspijs!!!!

probeer ook eens kaneelbroodjes