zuurdesembrood

zelf je eigen zukrdesembrood recept maken is mogelijk! en dat begint hier gewoon. met wat geduld en uiteindelijk heel trots maak jij je eigen brood met zuurdesem. hier het mooie basis recept voor zuurdesemstarter en zuurdesembrood.
Zuurdesemstarter maken

Nodig:

  • 40 gram volkoren roggemeel van de molen
  • 100 ml lauwwarm water
  • een weckpot

Roggemeel is zeer geschikt om desem te maken, omdat het veel levende voedingsstoffen bevat (dus de meeste kans op slagen!). Als je brood gaat bakken, dan zorg je natuurlijk dat je voldoende starter hebt, zodat je nadat je het voor het brood gebruikt hebt, nog voldoende overhebt om te onderhouden (weer bijvoeren) en voor een eventueel volgend brood te gebruiken. Ik voed mijn starter met ongeveer 2 eetlepels meel en 2 eetlepels warm water per dag. Als ik opeens veel starterdesem nodig heb, doe ik dat twee keer op een dag, de volgende dag is íe helemaal vol en levend… Ik hoop dat dit je lukt, het lukt mij ook! Kom op, dan kan jij het ook!

Dag 1: meng de ingrediënten samen en zet het op een warme plek

Dag 2: roer het verspreid over de dag 2-3 keer door

Dag 3: roer het verspreid over de dag 2-3 keer door (mocht er een laagje water bovenop gaan staan, voeg dan een el roggemeel toe)

Vanaf dag 4: roer een eetlepel meel (naar keuze) en een eetlepel water door het meelmengsel. Het desem is klaar wanneer het bubbels krijgt en gaat rijzen. Dan heb je je eigen zuurdesem starter gemaakt, hoera! Geloof me, je bent trots!

Zuurdesembrood recept

  • 450 gr  volkoren tarwemeel
  • 150 gr  desemstarter (zorg dat je minstens 150 g overhoudt voor een volgende keer)
  • 315 gr  water
  • 7 gr grijs zeezout. 

Meng het meel met het zout. Maak op de aanrecht een berg van het meel en maak er een kuiltje in. Giet de desemstarter en het water in het kuiltje en meng er langzaam vanuit het kuiltje wat meel bij. Begin met kneden. Kneed ongeveer 10 minuten met de hand. Het deeg moet niet te droog en niet te kleverig zijn. Je moet lange draden van het deeg kunnen trekken. 

Laat het deeg 3 tot 6 uur (ik laat het meestal de hele nacht) rijzen in een kom met een vochtige theedoek erover heen. Zorg ervoor dat het deeg tochtvrij staat. Het deeg moet uiteindelijk zachter aan gaan voelen. Kneed daarna alle lucht eruit, 1 minuut is voldoende. Kneed het tot een lap, vouw die samen en draai er een bal van. En laat het opnieuw rijzen in een broodbakvorm, in een broodmandje bekleed met een theedoek met wat roggemeel bestrooid, of op de bakplaat zodat je het meteen in de oven kunt schuiven. Bedek het deeg met een stuk plastic folie en laat het minstens 2 uur narijzen. 

Verwarm de oven voor op 225˚C. Snij het deeg in en bak het 35-45 minuten. Dit recept is van Cathelijne, zie ook haar site.

Pak het brood in 2 droge theedoeken in zodat het langzaam kan afkoelen. Zo word de korst niet te hard.
[/recipe-foody