falafel

Ik wilde al zolang Falafel maken. ik had ze laatst een keer gekocht en man man wat zooitje aan onbekende zooi zat daar in! dus werd nu gedwongen, zeg maar, om ze zelf te maken. het is niet moeilijk en dit recept is best veel voor 1 of 2 personen maar hoe makkelijk te bewaren! zeker 1 a 2 dagen in de koelkast en zeker 2 tot 3 maanden in de vriezer. Geen betere raad dan voorraad niet waar?

Falafel

nodig;
1 grote zoete aardappel ( plus minus 350 gr met schil )
400 gr gekookte kikkererwten ( vers of uit glazen pot)
100 gr sesamzaad
75 gr amandelmeel
1 bakje verse koriander ( 15 gr)
1 tl zout
1 tl kurkuma
1 tl komijnzaad
1/2 tl chilipoeder
3 el olijfolie

verwarm de oven op 200 graden.

schil de zoete aardappel en maak en stukken van. verdeel de stukken in een oven blik en besprenkel met een eetlepel olijfolie en komijnzaad en zout.
bak de zoete aardappel in 15-20 min gaar.

Doe nu de overige ingrediënten ( behalve de sesamzaad) in een keukenmachine. staafmixer ging bij mij makkelijker want de blender was eigenwijs vandaag. Als de aardappel gaar is, kan deze erbij en blender/ mix het dan tot een vaste massa. draai er nu balletjes van en rol ze door de sesamzaad. ik had deze plat gedrukt als mini hamburgertjes als snack met tzatziki.
zet de oven nu op 180 graden en bak ze met wat olie af in zo’n 20-25 min.

tzatziki

1/2 komkommer grof geraspt 150/ 200 ml yoghurt naar keuze
1 teentje knoflook geperst
1 eetlepel mayonaise
wat peper en zout naar smaak

meng dit alles in een schaaltje en smullen maar!

ben geïnspireerd door het boek “natural” ISBN: 9781472392442