Calorieën tellen?

Calorieën! Ouderwets?

Iedereen kent ze wel, calorieën, die beestjes die ’s nachts je kleren kleiner maken.
Maar, even zonder gekheid….wat is nou echt een calorie?

Ga je het opzoeken op Wikipedia staat er: “De calorie (van Lat. calor, warmte) is een verouderde eenheid voor energie (E) of warmte. De calorie is officieel vervangen door de joule, maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie een nog veelgebruikte maat voor een hoeveelheid energie.”.

Eigenlijk zegt de term “verouderd” hierin al genoeg. Calorieën tellen doe je gewoon niet meer anno 2015. En eigenlijk al jaren niet meer. En dan moeten we het eigenlijk ook nog eens hebben over kilo calorieën in plaats van calorieën. Een vergissing die er door de jaren in is geslopen….
Als je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt, val je af. Deze theorie is echt achterhaald. Je kunt alle calorieën nu eenmaal niet over een kam scheren.
Eet je 1500 calorieën aan chocoladeroomijs per dag krijgt je lichaam heel wat anders binnen dan dat je 1500 calorieën binnen krijgt aan rauwe noten, fruit en volkoren brood. Simpel gesteld, maar zo is het wel.
Wat wel belangrijk is, is om te kijken naar wat je eet. De voedingswaarde van een product. Wat zijn dan de dingen waar je op zou kunnen letten?
– Koolhydraten
– Eiwitten
– Vetten (en welk soort)
– Natrium (dus zout)
– Vezels
Wat ook een verkeerd beeld geeft van de voedingswaarde van een product zijn de light producten. De calorieën van deze producten zijn dan misschien wel minder, maar de slechte dingen zijn vaak vervangen door minder calorieën tellende vervangers die voor de gezondheid alleen nog maar slechter zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar de aspartaam in light en zero frisdranken.
Belangrijk is dus etiketten lezen. Liever helemaal geen etiketten, want alles wat voorverpakt is, is sowieso minder gezond dan iets wat je zelf maakt. Maar…..lezen dus. En een beetje logisch nadenken. Gezonde voeding begint met kennis. Niet met calorieën tellen.

Claudia Star