speltbrood

ideaal basis recept voor speltbrood, Deze lukt altijd! Dit recept is al zo vaak gemaakt door volgers op instagram. dus ik zeg; gewoon doen. wat is het toch lekker, vers warm brood met wat roomboter
ingrediënten :

500 gr speltmeel ( speltbloem kan ook )
50 gr havermout
10 gr zout
7 gr droge gist
40 gr honing
340 gr lauwwarm water

Hoe maak je het?

Alle ingrediënten in een kom. Hou de gist eerst nog wat gescheiden van het zout. Dit houd het gisting proces tegen. Mixen.
Bestuif je aanrechtblad met wat speltmeel. En maak het deeg plat met je handen en rol het op. Keer het deeg om en maak het wederom plat. En herhaal. Maak er dan een bal van.
Leg het nu weg in een mengkom en dek af met een licht vochtige doek bovenop. Nu een uur laten rijzen….

Zet de oven op 200 graden

Zo het deeg is lekker gerezen. We drukken het deeg weer plat en herhalen het nog een keer, oprollen etc. Doe wat speltmeel in het doek en leg de deegbal weer terug in de kom. Vochtige doek erop. En weer een uur wachten. het brood hierboven heb ik in een bakblik met bakpapier gebakken. voor dat het de oven in ging boven op het brood ongeknipt met een schaar.

Ik heb een heteluchtoven en voeg altijd stoom toe aan het bakken met brood. Met twee oven schaaltjes met kiezelstenen… Met voorverwarmen giet ik water in de één en als ik het brood erin zet de andere. Maar iedereen doet het op zijn manier.
Leg het brood voorzichtig op de bakplaat (ik leg er altijd een bakpapier onder). Snij het brood in (zie foto). Bak het brood af in +/- 35 min.

Maak je er kleine broodjes van dan +/-20 min.

klik hier voor meer broodrecepten

One thought on “speltbrood

Comments are closed.